Anticonceptie na de bevalling

Ga direct naar:

Versie | NIPT-test | Klachtenregeling |

 

ECHO ZUID: ALLE INFORMATIE VOOR JOUW ZWANGERSCHAP

Naast alle gezonde spanning en verwachtingen, komen er nogal wat praktische zaken kijken bij een zwangerschap. Echo Zuid geeft jou en je partner op een duidelijke manier alle informatie die belangrijk is bij je zwangerschap.

WIJ HELPEN JE MET AL JE VRAGEN

Of je nu je eerste kind verwacht of al moeder bent: iedere zwangerschap is anders en kan vragen oproepen. Onze echopraktijk in Amsterdam beantwoordt al deze vragen zo helder mogelijk. Ligt je kind bijvoorbeeld in een stuitligging? Dan zijn wij bevoegd om een versie uit te voeren. Wij faciliteren de NIPT-test (Niet Invasieve Prenatale Test) op jouw verzoek.

Het kan natuurlijk voorkomen dat je niet helemaal tevreden bent over ons contact, dienst of verrichting. Daarvoor hebben wij een klachtenregeling.

Heb je nog andere vragen over je zwangerschap? Je kunt altijd contact met ons opnemen via 020-6791710.

Versie

De versie is een veilige methode om de kans op een bevalling in stuitligging te verminderen. Onze echoscopist en verloskundige Conny de By doet al meer dan 35 jaar versies bij stuitliggingen en staat hiervoor ingeschreven in het KNOV-versieregister.

Het slagingspercentage bij Echo Zuid is hoog: met 75% in het afgelopen jaar. We maken een echo voor en na de versie, ter controle van de ligging.

De echo’s worden ter plaatse uitgevoerd omdat Conny ook zelf de echoscopist is. Zij staat ingeschreven in het KNOV-echoregister en BEN-echoregister.

Het versie-spreekuur is toegankelijk voor alle zwangere vrouwen in Amsterdam en daarbuiten. De kosten worden volledig vergoed en kunnen door ons rechtstreeks gedeclareerd worden bij de zorgverzekeraar.

Bij een eerste afspraak zal de versie-kundige de buik eerst beoordelen en daarna folders en meer informatie over de versie meegeven.

Meer informatie:

www.stuitlig.nl

Prenatale screening

De meeste kinderen worden gezond geboren, een klein percentage (3 tot 4%) van alle kinderen heeft een aangeboren aandoening zoals het Downsyndroom of een open ruggetje. Hier kan al in de zwangerschap onderzoek naar gedaan worden, prenataal onderzoek.

Het maken van een keuze voor wel of geen prenatale screening kan erg lastig zijn. Het is belangrijk dat je keuze past bij je eigen gevoel en ideeën over bijvoorbeeld je zwangerschap en je levenswijze.kijk voor meer informatie op de site van het RIVM / prenatale screening of download de folder: Folder informatie over de screening op down-, edwards- en patausyndroom 01 maart 2017, PDF | 753kB

Per 1 april 2017 kunnen alle zwangere vrouwen er rechtstreeks voor kiezen om de NIPT te doen. Deze bloedtest screent uitsluitend de chromosomen.De NIPT wordt gedeeltelijk vergoed via een subsidieregeling in studieverband.Je betaalt zelf € 175,- voor de NL.Nipt. Er worden geen geslachtschromosomen bepaald in NL.  De combinatietest heeft als voordeel dat de foetus nogmaals bekeken kan worden, maar is minder betrouwbaar voor het opsporen dan bv Downsyndroom.

Recente onderzoeken hebben laten zien dat het mogelijk is om bij 13 weken zwangerschapsduur de anatomie van de foetus goed te beoordelen. Tevens blijkt het mogelijk om een groot deel van de ernstige congenitale afwijkingen op te sporen bij deze termijn. Dit onderzoek is gericht op de zichtbare structuren en is een aanvulling op de Nipt die uitsluitend het bloed op microscopisch detail onderzoekt. Je kunt hiervoor de 13 weken-echo  plannen.Zie voor meer info het artikel van prof.dr. K.Bilardo in het Tijdschrift voor Geneeskunde.

Andere testen : de Kanker-risico-test.  Via Gendia kunnen wij een test laten uitvoeren op familiaire kanker-risico`s. kijk op : www.kankerscreening.net  Naast de Borstkanker screeningstest (BOC) komt dan ook de universele screeningstest (TURI test breschikbaar).

 

13 weken-echo

Veel ouderparen die voor de NIPT kiezen, realiseren zich niet dat hierdoor mogelijke aanlegstoornissen gemist worden. Er wordt bij de NIP test geen echo gedaan.

Bij de13 wk-echo wordt er uitgebreid gekeken naar het hoofd, armen en benen, hartje, en buikwand. Hiermee is het beeld veel completer dan de NIPT alleen. Zichtbare afwijkingen kunnen in dit vroege stadium vaak al worden opgespoord.

 Je kunt hiervoor de 13 weken-echo zelf plannen.

 

NIPTest

Vanaf 3 april 2017 kunnen ook de zwangeren die geen verhoogd risico hebben op een kind met down-, edwards-, of patausyndroom kiezen voor NIPT. Dat betekent dat bijna alle zwangere vrouwen die dat wensen de NIPT kunnen laten doen. De NIPT wordt dan binnen de TRIDENT-2 studie aangeboden als eerste test, zonder voorafgaande combinatietest.

De NIPT-test is een onderzoek naar de chromosomale afwijkingen van de foetus, met name Syndroom van Down, Patau en Edwards, resp. trisomie 21, 13 en 18. Door middel van bloedafname van de moeder worden er uit het bloed van de moeder cellen gezeefd die afkomstig zijn van het kind. In deze cellen worden in het laboratorium de erfelijke eigenschappen van het ongeboren kind in kaart gebracht. Bij deze test wordt het geslacht niet bepaald.

Kom je niet in aanmerking voor de TRIDENT-2 criteria? Dan is de test beschikbaar op eigen kosten en verzoek te laten doen door Gendia in Antwerpen.

Dit zijn zwangeren die in Nederland niet in aanmerking komen voor de NIPT:

- die zwanger zijn van een dichoriale tweeling

- bij wie er sprake is van een vanishing twin

- die jonger zijn dan 18 jaar

- die geen BSN hebben.

Als je ook het geslacht wil vernemen, vraag Gendia hiernaar

Wij werken samen met Gendia en nemen op jouw verzoek bloedsamples af. Zo hoef je niet naar België, maar zorgen wij voor het bloedtransport. Aanmelden kan via de e-mail. Je hoeft hiervoor geen verwijzing van een verloskundige of gynaecoloog te hebben. De kosten betaal je rechtstreeks aan Gendia/Antwerpen.

Vraag een NIPT-test Gendia aan of bekijk eerst de brochure.

Vraag naar de mogelijkheden aan de assistente.

Klachtenregeling

Ben je niet (helemaal) tevreden? Blijf er niet mee rondlopen!

Bij onze praktijk in Amsterdam vinden we het belangrijk dat je vertrouwen hebt in de kwaliteit van onze zorg en dat je jezelf prettig en veilig voelt bij ons. Daarom doen we er alles aan om goede zorg te verlenen en jou en je partner goed te begeleiden. Zit je toch met vragen of met twijfels? Ben je ergens ontevreden over? Vertel het ons dan. Het liefst zo snel mogelijk, maar ook als je er al een tijdje mee rondloopt. Dan praten we er samen over en proberen er snel iets aan te doen.

Als je een klacht hebt kun je dit per e-mail aan ons kenbaar maken. Stuur een e-mail naar info@echozuid.nl met vermelding van je klacht. Of neem contact op met de algemene klachtenregeling van de DOKH. https://www.dokh.nl/geschillen-en-klachtenregeling/patient/

Op elk contact, dienst of verrichting bij Echo Zuid, zijn onze algemene voorwaarden van toepassing. Wij zijn aangesloten bij de BEN echoscopistenvereniging.